Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер. Това твърдят британски учени, цитирани от местния вестник Daily Mail.
Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно е доказал ползата от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре? Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично.
"Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре", посочва професорът.
Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция.
Около 80% от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне.
Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско. Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома.
Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.
Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. 5 минути по-късно опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50-процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.
В организмите на опитните животни след редовна консумация на пенливото вино било констатирано 200-процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием.
При хората този процес ще отнеме 3 години, предполагат учените.
Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.