IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Защо филийката пада винаги откъм намазаната страна?

Научен експеримент доказа: масите са виновни

Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Британски учени разкриха защо филийката пада от масата винаги откъм намазаната страна, пише в. "Дейли мейл".

Виновник за досадната закономерност се оказва височината на масите. Те общо взето са стандартни, филийката няма време да се превърти повече пъти и в 80 на сто от случаите се приземява на пода откъм намазаната страна. При този полет тя осъществява само половин ротация, именно с маслото или конфитюра, залепващи на килима.

Проф. Крис Смит от Техническия университет в Манчестър провел експеримент със 100 намазани филийки, които той преобърнал от стандартна маса с височина 75 сантиметра. При 81 процента от случаите филиите падали на пода откъм намазаната страна.

Изследването било поръчано във връзка с излизането на DVD с последните серии от телевизионната комедийна поредица "Теория за Големия взрив". В нея се разказва за група смахнати физици.

"Въпросът за падането на филийката е главоблъсканица, достойна за героите от сериала", коментира проф. Крис Смит. Според него законът на Мърфи за всемирната гадост наистина съществува и ако нещо трябва да се обърка, то наистина се обърква. По думите на учения, ако наистина желаем филийката да се приземи върху ненамазаната й страна, трябва да се храним на много по-високи маси - около 240 сантиметра, за да може филията хляб да извърши 360-градусова ротация.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата