Как да не преядем по време на парти, тържество или конференция, когато храната е на шведска маса? На този въпрос отговориха учени от Корнелския университет. Те са установили, че най-важен е редът, в който се поднася и консумира храната.
Сложилите в чиниите си първо вредни изкушения, поемат с 31 процента повече храна. Затова ключът към желязната воля пред отрупаната трапеза е човек да си сипе първо плодове и зеленчуци.
Редът, по който е подредена масата, също има значениe.
Когато отпред са здравословните храни, 86 процента от хората си слагат от тях. Когато са подредени последни, само 58 процента им обръщат внимание. По същия начин, ако отпред са сложени яйца със сирене, 75 процента си сипват, но ако са най-отзад, им обръщат внимание само 29 процента, пише БТА.
За изследването си д-р Брайън Уонсинк и д-р Андрю Ханкс са сложили две шведски маси на хора, участващи в конференция. Те били само на 20-ина метра една от друга, но били подредени различно. На едната първо били сложени яйца със сирене, пържени картофи, бекон, кифли, мюсли, нискомаслено кисело мляко, плодове. На другата храните били подредени в обратен ред.
"Първите три храни, които човек види на шведската маса, съставят 66 процента от поставеното в чиниите им, независимо дали са висококалорични или нискокалорични. Съществува и връзка между първата избрана храна и последвалия избор. Ако хората предпочетат яйца, например, след това е по-вероятно да си сложат бекон и пържени картофи. Избралите плодове не постъпват така", обясняват учените.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.