Отвращението на децата към зелените зеленчуци е програмирано еволюционно и е инстинкт за оцеляване, съобщи в. "Дейли телеграф". Заради склонността към болести през ранните години, тялото има защитен механизъм, който ограничава контакта с растения - потенциални носители на опасни отрови.
Децата открай време не обичат зелени зеленчуци, а родителите не могат да си обяснят защо. Двама американски учени намерили отговора, като наблюдавали как малчугани си играят. Те установиха, че децата предпочитат да хванат изкуствени предмети, като лъжици, четки за бутилки лампи и други подобни, но много внимават да не докоснат растения.
Според психолозите д-р Ани Уърц и д-р Карен Уин от университета Йейл причината е несъзнателен защитен механизъм, който ограничава контакта на малките с потенциални опасности. Включените в експеримента бебета на възраст от осем до 18 месеца най-бързо протягали ръка към раковините - след 3,4 секунди, след това към лампите и лъжиците - 4,6 секунди.
Към магданоза и босилека обаче проявявали интерес едва след 10 секунди - два пъти по-дълго, отколкото към нерастителните предмети. Те избягвали да докосват и изкуствени растения. Авторите стигат до извода, че учейки се от грешките през хилядолетното човешко развитие, децата са станали инстинктивно предпазливи с растенията, пише БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.