IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Ястия от средновековната кухня във Велико Търново

Приготвят "Печено по деспотски" и "Спасението на селяка"

Агнешкият бут е основната съставка на "Печено по деспотски" . Снимка: Булфото

Агнешкият бут е основната съставка на "Печено по деспотски" . Снимка: Булфото

Заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня в рамките на международното изложение "Културен туризъм -2014", което ще се проведе от 9 до 13 април. Това съобщиха от общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", цитирани от БТА.

Рецептите за ястията от епохата на столичния Търновград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра "Стара и средновековна история" в Исторически факултет на Великотърновския университет.

Те носят атрактивни имена като "Печено по деспотски" с агнешки бут, "Телешко разсол - Радостта на войника", "Столично пиле","Каша от булгур - Спасението на селяка" и др. С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.

Предстои Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", със съдействието на местни ресторантьори, да наложи марката "Средновековна търновска кухня" и да я превърне в още една от местните туристически атракции, уточняват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата