IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Освен че разпознава сладко и солено, езикът има и шесто чувство

Той е в състояние да различи въглехидратите

Снимка: Reuters, архив

Снимка: Reuters, архив

Освен че разпознава сладко, кисело, солено и горчиво, човешкият език притежава и шесто чувство - за въглехидрати, съобщи "Хъфингтън пост", позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Резултатите от него обясняват защо въглехидратите са толкова вкусни за човека и защо хората намират диетичните храни за незадоволителни.

Причината е, че мозъкът "разбира" кога приемаме въглехидрати, които имат мощен стимулиращ ефект върху него, обясняват авторите на проучването от университета на Окланд.

Оказва се, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви", казва Никълъс Гант от изследователския екип.

В клиничен тест участниците е трябвало да изплакнат устите си с две изкуствено подсладени течности, за да придобият еднакъв вкус, но само едната от тях е съдържала въглехидрати. Въпреки еднаквите им вкусови качества, доброволците са успели да направят разлика между двете течности.

Тестът е разкрил и повишаване с 30 процента на мозъчната активност, и по-специално  в зоните, контролиращи движението и зрението, след използване на въглехидратната течност, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата