Учени разработват синтетична напитка, която ще съперничи на млякото, но няма да има лактоза и холестерол, съобщава "Дейли мейл". Целта е по този начин да бъде намалена зависимостта от индустриалното животновъдство.
Според биоинженерите от фирмата "Мууфир" след 100 години това ще е основният начин за добив на мляко. За да популяризират разработката си, те ще направят демонстрация на метода си в университетския колеж на Корк в Ирландия.
Райън Пандя, Перумал Ганди и Иша Датар се надяват до края на годината да са произвели първата си партида изкуствено мляко. Методът им предвижда ключовите компоненти на млякото да се получават от дрожди.
Според резултатите от изследването им съставът на млякото е забележително прост. Основните съставки, отговорни за вкуса и функциите му, са само шест протеина и осем мазнини. То съдържа и лактоза, но според учените тя не е съществена.
Ако бъде изключена, млякото им ще е подходящо за тези хора, които имат непоносимост към млечната захар.
Екипът се надява до три години изкуственото мляко да бъде пуснато в продажба, а след това да разработят комплекти с основните съставки, с които всеки желаещ да може да си го забърква вкъщи.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.