Американски учени разкриха защо хората налитат на сладки или на мазни храни. Според специалистите всъщност поривите на апетита ни се командват от нашата чревна фауна, пише британският "Дейли мейл".
На практика ние не управляваме самостоятелно желанието си за хранене с даден вид продукти. Общо взето, хората консумират това, за което гладува тeхният микробиом, твърдят учените.
Микробиомът е сбор от милиардите бактерии, виреещи в нашия чревен тракт. Различните групи от тях се нуждаят от различен вид храна, установиха учени от калифорнийския университет в Сан Франциско. Авторът на проучването д-р Карло Мали твърди, че микрофлората ни действа доста манипулативно върху нашия апетит.
"В микробиома са застъпени различни интереси. Ако започнем диета и намалим сладкото, полезните бактерии в организма ни ще "протестират" и ние започваме да изпитваме непреодолима нужда от захари", твърди д-р Мали.
Според него сигналите от храносмилателния тракт се предават на мозъка и по този начин се манипулират и нашите вкусови рецептори.
Британски специалисти от "Кингс колидж" установиха в друго проучване, че профилът на нашите стомашни бактерии е също толкова индивидуален, колкото и нашите гени. Това откритие ще позволи да бъдат предписвани индивидуализирани терапии за промяна на микрофлората при пациентите, които не могат да отслабват.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.