IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Червеното вино и фъстъците подобряват паметта

За това помага антиоксидантът ресвератрол

Снимка: архив, Reuters

Снимка: архив, Reuters

Антиоксидантът ресвератрол от червеното вино, фъстъците и горските плодове може да помогне срещу свързаното с възрастта намаляване на паметта, съобщи в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски учени.

Проф Ашок Шети от тексаския университет A&M изследва ефекта на ресвератрола върху хипокампуса на застаряващи плъхове.

Експериментите му показаха, че антиоксидантът предизвиква очевидно подобрение на паметта и настроението. Учените се надяват, че същото може да важи и за хората, дори и вече да са засегнати от болестта на Алцхаймер.

При плъховете, получавали ресвератрол, растежът на нови неврони почти се удвоил. Значително се увеличили фините кръвоносни съдове, понижило се хроничното възпаление в хипокампуса.

"Изследването дава нови доказателства, че приеманият на средна възраст ресвератрол може да доведе до по-добра памет на старини" - каза проф. Шети.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата