Имунитетът е един от най-важните механизми в нашия организъм. Без имунна система бихме загинали много бързо в негостоприемната околна среда. Дори да живеехме в изцяло екологично чиста планета микроорганизмите, бъкащи около нас щяха да ни погубят.
За да поддържаме имунната си система здрава и добре функционираща, трябва да я захранваме добре. Кои са 10-те най-полезни за имунитета храни?
Яйца
Жълтъкът на яйцата съдържа желязо, витамин А, витамин D – много важни за добрия имунитет. Яйцата са една от най-питателните храни, изпълнени с полезни протеини, намиращи се в белтъка.
Тези протеини предпазват от инфекции и правят яйцето устойчиво, а оттам и нашият организъм.
Тъмнозелени листни зеленчуци
Спанакът, сминдухът, амарантът, броколите, копърът, магданозът са все чудотворци по отношение на имунната система.
Те са изключително богати на желязо, витамини и минерали. Важен компонент в тях е фолиевата киселина или витамин В9, който е от голямо значение за имунитета и развиващия се плод при бременните жени.
Царевица
Царевицата е богата на фибри, витамин В12 и много фитопротеини. Добре е да се консумира поне 2 пъти седмично.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.