Костната система е тази, благодарение на която сме това, което сме – изправени гръбначни същества. Без костите си ние бихме били чисто и просто една купчина месо.
Костите може и да са най-твърдата тъкан в тялото на бозайниците, но те не са вечни и определено не са недосегаеми. Много обстоятелства могат да увредят костите ни и да ги направят крехки и чупливи.
Добрата новина е, че можем да се постараем да приемаме определени хранителни вещества, с които да помогнем на костната си система да остане нормално функционираща по-дълго.
Кои са храните, които трябва да ядем за по-здрави кости?
Намаляването на костната плътност е сред водещите причини за поява на остеопороза. За съжаление, често процесът започва в по-млада възраст и се манифестира чак когато е вече в по-изявена фаза.
При остеопорозата костите стават чупливи и с изтънена костна маса. За да подобрите костната плътност, трябва да консумирате повече:
Сушени сливи
Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че сушените сливи могат да спрат загубата на костно вещество и да увеличат костната плътност.
Това предотвратява сериозните фрактури, които остеопорозата може да причини. Според изследователите, високото съдържание на антиоксиданти в сушените сливи предпазва костите и изиграва важна роля в регенерирането на тъканта им.
Сливите съдържат още големи количества витамин К, който спомага за подобряването на калциевия баланс в костите.
Повече по темата може да прочетете Az-jenata.bg