Шоколадът е свързан с диабета, но не в смисъла, за който можем първоначално да си помислим. Учени са установили, че младите хора с нормално тегло, които ядат шоколад, се предпазват от диабет, съобщи БТА като се позова на Food Consumer.
Консумацията на шоколад (2 или повече порции на ден) намалява риска от диабет със 17%. Ползата е по-голяма, ако човек не страда от сърдечносъдови заболявания. По-малка е при възрастните хора или тези с наднормено тегло.
Експертите подчертават, че какаото и продуктите, в които то се съдържа, отдавна са включени в списъка на суперхраните. Те помагат да се предотврати развиването на сърдечносъдови болести.
Специалистите все още спорят за ползата от млечния шоколад, тъй като в него има много мазнини и захар. Безспорна е обаче тази на черния шоколад.
Преди време бе установено, че шоколадът се бори с инсулиновата резистентност, окислителния стрес и възпаленията.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.