Всеки естествен хранителен продукт има своите полезни вещества, които приемаме чрез консумацията му. Знаем, че колкото по-пресни или здравословно приготвени са продуктите, толкова по-качествено ще е усвояването им от организма.
Има обаче няколко храни, които задължително трябва да се консумират сурови, защото която и да е термична обработка, включително задушаването на пара, разгражда важните съединения в тях.
Кои са те?
Чесън
Чесънът е подправка, присъстваща в хиляди рецепти за приготвяне на термично обработени ястия. Той е надарен с изключително много полезни хранителни вещества, заради което често е наричан естествен антибиотик.
В него се съдържа важен антиоксидант – алицин, който е много мощен в превенцията на рак и сърдечносъдови заболявания. Другите полезни вещества в чесъна остават невредими след готвене, но специално алицинът не. Затова е необходимо да го консумирате пресен. Ако го слагате в ястия, нарязвайте го на парчета 45 минути преди готвене. По този начин алицинът се задържа повече в чесъна, пише bustle.com.
Лук
Лукът, подобно на чесъна, е изключително полезен. Неговите невероятни сокове съдържат силни антиоксиданти, които подобряват цялостно здравословното състояние и предпазват от опасни злокачествени процеси.
Тези органични съединения обаче се разрушават при топлинна обработка, особено на по-висока температура, и затова е добре лукът да се консумира заедно със пресни салати, а не с готвени ястия.
Червени чушки
Ако искате да си доставите големи количества витамин С – червената чушка е начинът. Тя е най-богата на този витамин сред зеленчуците. Витамин С обаче не е устойчив на загряване и се разпада при готвене.
Всички обичаме сочни червени пълнени чушки, но е по-полезно да ги ядем сурови, защото така ще получим пълния набор от полезни вещества в тях.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.