IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Страхил Иванов: Вредна ли е консумацията на месо?

Вижте 4 от най-разпространените митове

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Интернет понякога е наистина интересно място. Човек може да се натъкне на какви ли не „факти“ и откровени небивалици. А ако не сме внимателни, можем дори да се подведем. Един такъв пример е пропагандата срещу консумацията на месо, затова нека погледнем критично над някои от най-популярните митове.

Мит 1: Месото и месните продукти предизвикват гниене в дебелото черво

Повечето от "диетолозите" в България твърдят, че месото и животинските храни не се усвояват напълно и загниват в дебелото черво. Това е абсолютна глупост, съчинена най-вероятно да плаши хората.

Когато месото попадне в стомаха, като всяка друга високобелтъчна храна се отделя стомашна киселина и пепсин )ензим, разграждащ протеина). В тънките черва белтъчините се разграждат до аминокиселини, а мазнините – до мастни киселини, след което се реабсорбират през стените на тънките черва и навлизат в кръвния поток.
Ако ви интересува какво наистина ферментира в дебелото ви черво, търсете вина във въглехидратните храни. Влакнестите зеленчуци, плодовете, зърнените и бобовите храни съдържат фибри, които не се храносмилат и усвояват от човешката храносмилателна система, тъй като не произвеждаме необходимите ензими. Тези хранителни вещества достигат до дебелото черво и служат като пребиотик, подхранвайки чревните бактерии. Излишните захари в менюто също подхранват патогенните бактерии, което води до отделянето на газове.

Мит 2: Консумацията на месо води до затлъстяване

За повечето хора това твърдение на пръв поглед изглежда правдоподобно – в крайна сметка месото е висококалорично поради съдържанието на наситени мазнини. Но освен източник на мазнини, месото е един от най-богатите източници на бързоусвоим протеин – именно последният е най-добрият ви приятел в борбата с излишните килограми поради следните три причини:
- Диетите, богати на белтъчини, ускоряват метаболизма с 80 до 100 kcal дневно.
- Високобелтъчните храни като чисто месо, яйца, извара и др., са изключително засищащи, което ще ви улесни в контрола върху глада.
- Високопротеиновите диети стимулират изграждането на мускулна маса. Мускулите са метаболитно активна тъкан, която повишава метаболитната скорост и води до по-голям енергоразход.

Заключение: Ако увеличите консумацията на качествено месо (чисто месо, а не салами и колбаси), не само няма да напълнеете, но и ще отслабвате по-лесно.

Мит ли е, че наситените мазнини и холестеролът в месото водят до сърдечносъдови заболявания - вижте тук останалата част по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата