Оказва се, че в Родопите има най-висок процент на столетници в световен мащаб. Според неофициални оценки, процентът на дълголетниците е по-висок дори от този в страни като Япония, пише Елис Шуман в Twitter.
Много от жителите в южната част на България живеят до дълбока старост. Но каква е тайната на тяхното дълголетие?
Тя започва с киселото мляко. Информациите за този продукт в България датират от времето на траките, група от племената, населявала Балканите през римско време.
Легендата разказва, че тези древни воини носели овче мляко в торбичка от агнешка кожа около кръста им. – разказва Шуман – Докато са яздили към предстоящи битки, тялото им поемало от топлината на ферментиралото кисело мляко, допълва той.
Според него, това е модерната връзка с България – страна, която още в началото на 1900 г. прави кисело мляко, когато българският учен д-р Стамен Григоров открива бактерията Lactobacillus.
Дори и в днешно време българското кисело мляко се отличава с уникален вкус, който се смята за най-добър в света. В Родопите киселото мляко не се произвежда масово, а по-скоро е домашен продукт на жителите, които имат собствени крави, които сами отглеждат.
То се отличава с това, че има добри бактерии, протеини и калций, но е с ниско съдържание на захар, което го прави и много полезно за здравето. Бактериите в киселото мляко защитават организма от токсини, инфекции, алергии, както и някои видове рак.
Вижте какво пише още в статията в Tialoto.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.