След години изследвания върху птици и гризачи, учени от Колумбийския университет в щата Ню Йорк установиха, че възрастните мъже и жени могат да произвеждат толкова нови мозъчни клетки, както в младостта си, съобщава научното списание "Сел стем".
Ръководителката на изследването Маура Болдрини твърди, че хората от третата възраст притежават аналогичната способност да създават хиляди нови неврони в хипокампуса от клетки-предшественици. Процесът е идентичен с този, наблюдаван при младите хора.
Обемът на хипокампуса (мозъчната структура, използвана при формирането на емоциите при човека и за прехода на краткосрочната памет в дългосрочна) се оказал еднакъв при хора от различни възрасти.
При все това Болдрини не отрича, че в по-стара възраст се наблюдава понижаване на когнитивната и емоционална устойчивост на хората. Учените сочат като причина за този процес намалялото образуване на нови кръвоносни съдове, както и на понижената устойчивост на връзките между клетките и хипокампуса.
За провеждането на тестовете в Колумбийския университет са били направени аутопсии на мозъците на 17 мъже и 11 жени. При кончината им тези хора са били на възраст между 14 и 79 години, предава БТА.
Така че последното изследване отрича твърдението, че нервните клетки не се възстановяват с годините. Още повече, за да се подпомогне този процес не са нужни скъпи лекарства или сложно медицинско оборудване. Всичко може да се реши само с правилно хранене.
Американски учени, от Националния институт по геронтология и Американския медицински университет "Джон Хопкинс" успяват да докажат още преди 7-8 години, че нискокалоричната диета и интензивния прием на редица витамини и минерали оказват благоприятен ефект върху човешкия мозък.
Отбелязани са и други положителни ефекти като по-голямата устойчивост на нервни заболявания и удължаване на живота. Също така диетата повишава еластичността на синапсите – мястото на контакт на невроните, през тях преминават сигналите на нервните импулси.
А при огранични мозъчни увреждания цялостната работа на мозъка се възстановява, като здравите неврони заемат мястото на мъртвите клетки.
Проучванията показват, че увеличаването на времевите интервали между храненията е по-добро за здравето, отколкото ограничаването на калориите. Недостатъкът на обилното хранене влияе лошо на хормоните тестостерон и естроген и води до намаляване на сексуалната активност.
Учените, които стоят зад това твърдение, откриват и идентифицират редица средства, които са предназначени за превантивната мозъчна защита. Заедно с колеги от Университета "Ивате" в Япония, те отделят от розмарина карнозинова киселина, която предпазва от мозъчни инсулти и развитието на редица деградиращи заболявания, включително и болестта на Алцхаймер.
Карнозиновата киселина е най-ефективна именно в състава на растенията, но не и под формата на лекарства. Затова експертите съветват да се подправя храната с розмарин.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.