В сезона на пресните салати и изобилието от плодове, зареждаме хладилника с полезните храни, защото знаем, че консумацията им ни прави по-здрави, енергични, помага ни да влезем във форма. Но забравяме, че закупените от супермаркетите продукти, често съдържат големи количества пестициди, нитрати.
Ето защо е важно да обърнем внимание на тяхното почистване преди да ги консумираме.
Измиване със студена вода – това е най-често срещаният начин за измиване на свежите продукти. Според специалисти от The Centre for Science and Environment около 75 – 80% от пестицидите се премахват чрез измиване със студена вода.
Плодовете като грозде, ябълки, сливи, манго, праскови, круши, домати, спанак, зеле, изискват 2 до 3 измивания, което означава, че измиването само веднъж под течаща вода, може би не е най-добрият вариант.
Учените добавят, че не толкова температурата, колкото триенето на продуктите е от решаващо значение за премахването на остатъците от пестициди (например краставиците, тиквичките, патладжаните, ако не ги белите).
Винаги леко потърквайте плодовете и зеленчуците с ръцете си или с помощта на твърда четка за най-малко 30 секунди.
Измийте продуктите със солена вода
Измиването със солена вода е един от най-лесните и най-рентабилни начини за премахване на някои пестициди от продуктите. В подходящ дълбок съд сипете студена вода и 1-2 супени лъжици сол. Разбъркайте и поставете желаните продукти, като ако това са например репички, ягоди, предварително премахнете листата. След 30 минути може да ги изплакнете с чиста вода и да ги консумирате.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.