Уикендът е време за почивка и глезене със сладки работи. Ако искате да направите нещо вкусно и различно като десерт за семейството, пробвайте новата ни рецепта - за смокинов пай.
Необходими продукти:
за тестото:
200 грама брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия
щипка сол
1/2 ч.ч. олио
1 яйце
2 с.л. студена вода
за плънката:
няколко добре узрели смокини
4 с.л захар
1/2 пакетче чаени бисквити
В купа смесваме брашното, захарта и солта и правим кладенче по средата. В кладенчето сипваме олиото и студената вода и смесваме добре, получават се брашнени трохи, добавяме и яйцето и с ръце омесваме тестото, което оставяме за 10-15 минути в хладилника.
Охладеното тесто разстиламе на дъното на тава застлана с хартия, отгоре се нареждат изчистените и нарязани на шайби смокини, поръсва се със захар и натрошени бисквити.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.