В последно време все по-често чуваме по медиите, че трябва да избягваме храни с глутен. В социалните мрежи текат дискусии за това какви са последиците от консумацията му, дори вече има групи, в които хората си разменят рецепти, при които не се използва белтъчната смес или захар.
Глутенът е протеин, който се среща в много храни като ечемик, ръж, пшеница, лимец и други. Наричат го „тихия убиец“, защото с течение на времето предизвиква увреждания в различни части на тялото.
Съществува така наречената непоносимост към глутен. Когато човек, който има този проблем, яде храни с глутен, тялото му образува антитела срещу белтъка. А това става причина за нарушение на работата на тънките черва. Лигавицата им се променя и преработва по-трудно хранителните вещества. От друга страна това е рисков фактор за дефицити на определени вещества, които имат важна роля за отделни процеси в организма.
Кои са основните признаци на глутенова непоносимост?
1. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Симптомите са свързани главно с червата. Човек, който не понася глутен, усеща гадене, подуване и болки в корема, има диария или запек. Разбира се, тези симптоми често са индикатори за други заболявания и в много случаи хората не биват диагностицирани правилно. Най-често глутеновата нетолерантност на организма се бърка със синдром на раздразнените черва.
2. Рязка промяна в теглото
При чувствителния към глутен организъм може да има рязко увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и някои метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да бъде придружена с някои болести.
3. Хормонален дисбаланс
Доказано е, че съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения.
Още призначи на глутенова непоносимост четете на Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.