Необходими продукти:
4 яйца
1 и 1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
1 ванилова захар
1 капсула есенция ром
1 бакпулвер
100 г черен шоколад
4 круши, не много големи
За карамеления сос:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
25 г качествено краве масло
щипка сол
лимонена киселина(лимонтузу) на върха на ножа
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до побеляване. После добавяме киселото мляко, олиото и есенцията ром и на бавни обороти смесваме до еднородна смес. След това на няколко пъти добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилията.
Към готовата смес добавяме две круши нарязани на кубчета и шоколада начупен на парченца. Разбъркваме добре с лъжица. Изсипваме сместа в тавичка застлана с хартия и отгоре нареждаме другите две круши нарязани на резенчета.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.
Докато сладкишът се пече приготвяме карамеления сос. В касерола с дълбоко дъно слагаме захарта и на умерен огън и при непрекъснато бъркане я карамелизираме. Когато захарта се стопи и добие характерният тъмен цвят на карамел добавяме млякото. Тук бъдете много внимателни, защото се отделя доста пара и може да се изгорите.
Продължаваме да бъркаме докато карамелът се разтвори и млякото заври, тогава добавяме маслото и щипката сол. Варим при непрекъснато бъркане соса докато започне да се сгъстява, имайте предвид, че след като изстине ще се сгъсти още. В момента преди да го свалим от огъня добавяме лимонената киселина.
Оставяме сладкиша да се охлади за 10-15 минути и заливаме със соса.