Предлагаме ви рецептата за един сладкиш, с който ще изненадате вашите гости през уикенда.
Необходими продукти:
500 г брашно
1 ч. ч. захар
125 г масло
2 яйца
6 с. л. студена вода
1 ванилия
1 бакпулвер
щипка сол
1 бурканче конфитюр по избор
1 с. л. мед разтопен с 1с. л. прясно мляко за глазиране.
Приготвяне:
В купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера и ванилията. Добавяме нарязаното на бучки студено масло и претриваме с пръсти докато сместа стане като пясък и маслото се раздроби добре.
Прибавяме яйцата и водата и омесваме на топка. Ако се рони прекалено много и не можете да го съберете на топка, добавете няколко капки вода. Прибираме тестото увито в плик в хладилника за 30 минути.
2/3 от тестото се разстилат на дъното на тавата или формата за пай, надупчваме го с вилица на няколко места и покриваме с едно бурканче конфитюр.
От останалото тесто се оформя решетката и декорацията. Намазваме пая с разтопения мед и мляко и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.