IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Най-честите грешки при пържене

Грешка: пържите голямо количество наведнъж

Снимка: istock

Снимка: istock

Правилното пържене изисква някои техники, които помагат храната да бъде приготвена добре, да не е препържена, сурова или прекалено мазна. Каква е тайната на перфектното хрупкаво панирано пиле, лучените кръгчета или златистите пухкави домашни бухтички? Вижте няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да приготвяте вкусни пържени лакомства. За да успеете, вижте първо къде, може би, грешите.

Грешка №1 – пържене на твърде висока температура

За перфектна хрупкава текстура при пържене на месо например, старайте се да поддържате температура на мазнината в съда между 160 и 200 градуса. По-високата температура може бързо да прегори горния слой на храната, а да остави вътрешността недобре сготвена.

Грешка №2 – пържите на прекалено ниска температура

Пърженето на твърде ниска температура също има своите недостатъци. Резултатът е напоена с мазнина храна, продължително стояла в мазнината. По този начин храната губи структурата си и голяма част от хранителната си стойност. Ако пържите месо или тестени изделия, те няма да станат достатъчно хрупкави и сочни.

Грешка №3 – използвате грешната мазнина

Избягвайте мазнини като зехтин или масло от авокадо при пържене, защото въпреки че са полезни иначе, тези масла имат много ниска точка на кипене, съответно започват да горят и отделят вредни вещества много рано и при по-ниска температура на готвене.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата