Раздаването на козунаци и яйца по Великден е традиция, която много от нас спазват всяка година. Ако този път искате да бъдете по-оригинални и да изненадате близки и приятели с домашно приготвени сладкиши, то със сигурност ще ви трябват изпитани рецепти.
Освен големите козунаци, които някои ще омесят и сплетат, има по-малки варианти, които също са толкова вкусни и стават за подаряване и посрещане на гости. Например великденски мъфини.
Необходими продукти:
– 220 г брашно;
– 80 г захар;
– 2 яйца;
– 20 г прясна мая;
– 80 г масло;
– 60 мл прясно мляко;
– ванилия, щипка сол, лимонова кора за настъргване;
– 50 г стафиди;
– 50 мл ром.
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се загрява и в него се изсипва маята. Разбърква се до шупване. След което брашното се пресява – една от тайните за пухкавото козуначено тесто. В съда с него се прави кладенче, където се изсипва млякото с маята, в което предварително се разбиват захарта, яйцата, мекото масло. Всичко се бърка до хомогенна смес. Добавят се още лимоновите стърготини, ванилията, щипката сол и една лъжица ром.
Трябва да се получи тесто, което по гъстота прилича на кексовото. Оставя се да втаса за около 30 минути. През това време настрани се накисват стафидите в останалото количество ром. Накрая се прибавят към тестото.
Вземете подходящи форми за мъфини и разпределете тестото в тях. Намазнете ги хубаво с олио или масло, може да сложите и хартия, ако желаете. Изсипете по малко от сместа във всяка. Трябва да е горе-долу до половината. Оставете настрани, за да може тестото да втаса за около 15-20 минути в най-топлото помещение. Накрая печете на 180 градуса за около 15 минути.
Да ви е сладко!