Измежду всички подправки, които използваме за ястията си, солта е тази, от която най-много се пазим. Тя предизвиква задръжка на течности, наднормено тегло, свързано със задържаната вода, високо кръвно налягане и куп други здравословни проблеми.
Солта обаче е най-полезната подправка в дома и ежедневието ни. Можем да я използваме за толкова много неща. Ето някои от тях.
За предотвратяване на покафеняване на ябълки
Нарязали сте ябълки, но по някаква причина не сте употребили или изяли всички парченца. За да стопирате процеса на гниене и покафеняване, оваляйте ги в сол. Тя играе роля на естествен консервант, който обаче не променя вкуса след изплакване.
Ако искате да минимизирате соления вкус още повече, направете солен разтвор от сол и вода в съотношение 1:2. Потопете ябълките в него. Преди консумация отново изплакнете.
За охлаждане на напитки
Ако добавите сол към купата с лед, в която държите напитките си, това ще подсили ефекта. Направете бирата или шампанското си суперстудени за партито или летните нощи.
За почистване на дъски за рязане
Абразивният характер на солта, както и минералите в нея, помагат за дълбокото почистване и дезинфекциране на дървени и пластмасови дъски за рязане. Просто втрийте влажна гъба, потопена в сол върху дъската.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.