Сочни и вкусни кайсии – кой не ги обича! Този прекрасен плод заслужава не само любовта ви, но и специалното ви внимание както заради вкуса, така и заради качествата, които притежава. Кайсиите съдържат широк спектър от хранителни вещества и витамини, които подпомагат здравето в много отношения.
Какво съдържат кайсиите?
Този фантастичен плод е богат източник на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор. Кайсиите са много богати също така на фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото, благодарение на високото си съдържание на течности.
Кои са 10-те основни ползи от кайсиите, заради които си заслужава да ги похапвате по-често?
Облекчават запека
Наличието на голямо количество фибри в кайсиите спомага за храносмилането и стимулирането на движенията на червата. Това намалява запека и облекчава подуването и газовете.
Заздравяват костите
Високото съдържание на калций, фосфор, манган, желязо и мед в кайсиите ги прави особено полезни за костите, тяхната здравина и плътност. Редовната консумация на плода предпазва от остеопороза.
За здраво сърце
Кайсиите са чудесен начин да се грижите за сърцето и кръвоносните съдове. Големите количества витамин С в тези плодове действат антиоксидантно на тъканите, като предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, предотвратяват образуване на плаки по съдовете и тяхното запушване. Витамин С спомага за балансиране на кръвното налягане и холестерола.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.