IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецепта Dnes: Мусака от патладжани

Хубаво ястие за обяд през уикенда

Рецепта Dnes: Мусака от патладжани

Лятото е сезонът на отпуските и почивките. Покрай яденето на вредни храни по морето или планина, на човек му се иска да си приготви някоя вкусна и същевременно лека манджа у дома. 

Мусаката е едно от любимите ястия на българите. В нейните вариции има различни зеленчуци, с които тя става още по-апетитна. 
 
Днешната ни рецепта, предоставена от кулинарния блогър Десислава Киликчийска, е с патладажни, които се съчетават идеално с розови домати и кайма. Потекоха ли ви вече лигите?
 
Небходими продукти: 

2 големи патладжана

3 средно големи домати

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

100 гр. кашкавал

500 гр. кайма

125 гр.(1 топка) моцарела

зехтин

сол

червен пипер

сух риган
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Единственият недостатък на патладжаните е, че трябва да ги оставите в подсолена вода за известно време, за да пуснат горчилката, която съдържат. Нарежете ги на дебели филийки на дължина. Сложете сол и вода в по-висок съд и ги поставете вътре. След около 30 минути се отцеждат и подсушават. После ги метнете на грил тигана. Тъй като приготвянето им е по-бавно, може да чакате с една студена биричка в ръка. 
 
След като патладжаните са готиви, е време да приготвите сода. Задушете нарязания на кубчета лук и накълцания на ситно чесън. Добавете каймата и разбърквайте докато се запържат хубаво. Поръсете с горепосочените подправки на вкус и сложете още 1 настърган домат. Запържването трябва да е кратко - 20-30 секунди, след което сместа се оставя на огъня за около 2-3 минути. 
 
Вземете тавичката за мусаката и я намажете добре със зехтин. По-специфичното е, че продуктите се редят на пластове. Започнете първо с патладжаните. След това добавете тънък слой кайма, после малко сос и пак патладжани. Върху тях изсипете останалия сос. След това нарежете моцарелата отгоре. После обелете доматите и ги нарежете на тънки филийки, които са следващият слой. Поръсете с малко зехтин. 
 
Мусаката се пече на 200 градуса за около 30 минути. Накрая може да я овкусите с настърган кашкавал. 
 
Рецептата е подходяща за хора, които са на кето режим. Пробвайте я за обяд или вечеря през уикенда. Определено ще ви допадне, ако обичате патладжани и кайма!
 
Още вкусни рецепти може да намерите в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата