Динята е любим плод през лятото. Тя е сладка, сочна, много освежаваща и полезна. Ако искате да похапнете нещо ободряващо и хидратиращо в лятната жега, динята е вашият избор. Но често неправилното съхранение на динята я прави сипкава и отнема от сочността ѝ.
Как да избирате най-хубавата и узряла диня?
За да подберете най-добре узрялата и сочна диня е важно най-напред да я огледате и пипнете. Кората ѝ трябва да е твърда, да не хлътва при натиск с пръст. Огледайте дръжката на динята. Тя не трябва да е зелена, а леко покафеняла, което означава, че е узряла и не е откъсната преждевременно.
Почукайте кората на динята с ръка. Звукът трябва да е като от кух барабан, от който се носят вибрации. Това означава, че динята е сочна, а не суха и сипкава.
Как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа?
Ако динята е цяла и няма да я консумирате веднага след купуването ѝ, дръжте я извън хладилника, но на място далеч от слънчева светлина. Стайната температура поддържа вкуса, сочността и текстурата на динята, както и съхранява хранителните ѝ вещества. Ако помещението не е прекалено горещо и е климатизирано през лятото, динята може да издържи до 2 седмици.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg