В азбуката на химическите ексфолианти манделовата киселина е буквата, която обикновено се забравя. Това обаче започва да се променя, тъй като по-чувствителните типове кожа откриват, че съставката предлага подобни предимства като други алфа хидрокси киселини, като гликолова и млечна, но без потенциалното дразнене.
Тъй като нейният молекулен размер е по-щадящ за кожата, манделовата киселина е чудесен вариант за хората с чувствителна кожа. Именно затова дерматолозите започват все повече да я харесват, като посочват нейните ползи, кой трябва да я използва и как да включите съставката в рутинната си грижа за кожата.
Какво е манделова киселина?
Тази алфа хидрокси киселина се извлича от горчиви бадеми и се използва в грижата за кожата като химически ексфолиант. Може нежно да ексфолира кожата, като разтваря връзките между мъртвата суха кожа на повърхността и по-здравата, свежа кожа отдолу. Също така има антибактериални свойства, които могат да намалят бактериалните нива на кожата.
Поради двойната си функция, манделовата, или още бадемова, киселина има цял списък с ползи за кожата. Тя може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, да отпуши порите, да предпази от акне и да предотврати хиперпигментацията. При редовна употреба създава по-ярък, по-ясен и по-равномерен тен.
По-големият молекулен размер на киселината означава, че тя прониква в кожата по-бавно, така че предлага по-нежно ексфолиране.
Кой може да използва киселината?
Меката природа на бадемовата киселина я прави добър избор за чувствителни типове кожа, които намират други химически ексфолианти, като гликолова и салицилова киселина, за твърде агресивни. Тя също така се препоръчва за предразположена към акне кожа, но може да се използва като нежен ексфолиант в рутината на всеки. Често се предлага на хора с розацея и хиперпигментация заради изсветляващите си свойства.
Още по темата за ексфолирането на чувствителната кожа четете в материала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.