Няма човек, който да не обича вкусна и домашна храна. В ръцете на добрата домакиня е тази нелека задача. Освен подготовката за менюто и направата му, след това трябва да се извърши и една не много приятна задача – да се почисти и да се измият съдовете. Въпреки верните помощници в кухнята на всяка домакиня – машините, все още няма как да оставим всичко на тях. Това се отнася с пълна сила за загорелите повърхности – каквото и да правим, понякога почистването им ни се струва мисия невъзможна. Има ли все пак начин да се справим с тази задача?
Предлагаме ви няколко лесни трика за почистване на загорели повърхности. Ето ги и тях:
Най-лесният трик със сода
Ако загорите тиган или тенджера, почистването им може да се окаже доста трудно. Ако не желаете да търкате безкрайно, рискувайки да изцапате дрехите и кухнята си, може да използвате този лесен трик. Просто поставете на котлона загорелия съд, изсипете вода, колкото да покрие дъното и сложете сода бикарбонат. Оставете водата да заври, но внимавайте, защото содата ще започне да кипи, затова изключете котлона. След това почистете с гъба.
Разтвор с вода и оцет
Ще ви трябват:
- ½ чаша вода;
- ½ чаша бял оцет.
Изсипете така получения разтвор в загорелия съд и оставете да закипи. Изключете котлона и след това вземете дървена шпатула, с която да отстраните остатъците от замърсяванията. Не търкайте допълнително с гъба, а просто почистете под течаща вода.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.