Момиче на 20 години почина след посещение в ресторант, където си поръчала веган тирамису. Италианката Анна Белисарио предупредила персонала, че е алергична към млечни продукти и яйца преди да направи поръчката си.
Момичето се почувствало зле и така разбрала, че десертът най-вероятно съдържа маскарпоне, въпреки че на етикета било обозначено като продукт, който не съдържа мляко. Изплашена, италианката изтичала до тоалетната в опит да повърне, но получила анафилактичен шок. Приятелят ѝ повикал линейка, но когато медицинският екип пристигнал, било твърде късно – Анна вече била в кома, а 10 дни по-късно починала.
Случаят предизвика бурни реакции в Милано, където прокуратурата започна разследване срещу ресторанта, от който Белисарио консумира десерта, които бил обозначен за веган.
"Количеството млечен протеин, открит във въпросния продукт, показва, че в него е имало маскарпоне. Независимо от факта, че се е продавал като "веган", каза в изявление прокурорът Марчело Виола.
По думите на разследващите момичето е било много внимателно в избора си на храна. По-късно станало ясно, че освен тирамису Анна Белисарио си поръчала и сандвич с веган майонеза, в която по-късно се оказало, че също има яйце.