Срокът на годност е ориентир за годността и качеството на храните. Той е задължителен маркер, който производителите имат за задължение да оставят върху етикетите. Но срокът на годност не означава задължително, че една храна не може да се консумира след изтичането му.
Някои храни, които се продават без опаковка пък изобщо нямат изрично указан срок на годност, видим за потребителите, например плодовете и зеленчуците. За тях основно разчитаме на видимата им годност, за да се ориентираме дали са подходящи за консумация или не.
Кои са храните, които могат да се окажат годни за консумация дори след изтичане на срока им на годност?
Прясно и кисело мляко
Киселото и прясното мляко спокойно могат да се използват до седмица след изтичане на срока на годност. Това важи, ако са пастьоризирани и пакетирани без нарушения в опаковката. Важно е да ги съхранявате в хладилник в неразопаковано състояние. В такъв случай трайността им се увеличава многократно.
Консервирани храни
Консервираните храни имат много дълъг срок на годност. Дори след изтичането му, консервите в неотворено състояние продължават да са безопасни за консумация до 2 месеца след указаната дата. Това важи, ако не са били отворени, в тях не е навлязъл въздух и са били съхранявани на тъмно, сухо и проветриво място.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.