Независимо дали харесвате плодове, зеленчуци, риба или месо, консумирането на сезонни продукти може да е вкусен и питателен начин на хранене. Дайте на тялото си най-доброто и вижте на кои храни да наблегнете през октомври.
Ябълки
Ако посетите някоя овощна градина в началото на октомври, вероятно ще видите дърветата затрупани от зреещи плодове. Сега е времето от годината да се насладите на прясно набрани ябълки и има безброй различни начини да направите това. Можете да ги използвате дори и в пикантни ястия и да се насладите на ползите им за вашето здраве.
Ябълките намаляват холестерола, който е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, защото запушва артериите, ограничавайки притока на кръв към сърцето. Но антиоксидантите и фибрите в ябълките са печеливша комбинация, която помага да се намали този холестерол. Видът фибри, който се откроява тук, е пектинът, който се свързва с холестерола в храносмилателния тракт и го изхвърля.
Тиква
Изненадващо универсален зеленчук, тиквата е истинско удоволствие по това време на годината. Нарежете я наполовина, напълнете я със сирене фета и я запечете или я нарежете на кубчета и я добавете към любимите си яхнии и супи. Подобно на други оранжеви плодове и зеленчуци, тиквата е богата на бета- и алфа-каротин.
Вашето тяло ги превръща във витамин А, който е важен за имунната ви система. Тиквата има в състава си лутеин и зеаксантин, често срещани в жълтите плодове и зеленчуци, както и в яйцата. Заедно с бета-каротин и витамин А, те защитават очите ви от ултравиолетовите лъчи. Храните с високо съдържание на диетични фибри могат да подобрят храносмилането ви и да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло.
Не на последно място – тиквата е страхотен хидратант. Една порция от нея съдържа приблизително 87% вода, а това може да ви помогне да останете хидратирани.
Смокини
Смокините са пълни с полезни вещества: фибри (за поддържане на здравословно храносмилане, облекчаване на запек и подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола). Основни хранителни вещества като мед, калий, манган, магнезий и витамин К. Други хранителни вещества, които могат да се борят с рака, помагат при управлението на кръвната захар и подпомагат усилията за отслабване.
Според специалистите, смокините са страхотна закуска или гарнитура за салата и съдържат много хранителни вещества. При това не е нужно да използвате голямо количество от тях.
Източник: Az-jenata.bg.