IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Мъфини като тирамису

Много вкусни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Продукти:

За мъфините:

  • 1 и 2/3 чаши брашно
  • 1 пакет бакпулвер
  • ¾ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица сода
  • 1/8 чаена лъжица индийско орехче
  • ½ чаша масло, меко
  • ¼ чаша олио
  • 1 чаша захар + 2 супени лъжици
  • 2 големи яйца на стайна температура
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • ¼ чаена лъжица бадемов екстракт
  • 2/3 чаша заквасена сметана на стайна температура
  • 1/3 чаша прясно мляко на стайна температура
  • За кафе сиропа:
  • ¾ чаша гореща вода
  • 1 и ½ супени лъжици инстантно кафе
  • 1 и ½ супени лъжици захар
  • 1 и ½ супени лъжици ликьор кафе или на вкус

За глазурата:

  • ¾ чаша масло, меко
  • 2 и ½ чаши пудра захар
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици сметана, охладена
  • 200 г маскарпоне
  • 1 супена лъжица какао за поръсване

За мъфините:

  • Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете формички за мъфини и сложете хартия за печене.
  • Пресейте брашното, бакпулвера, ¾ чаена лъжица сол, содата и индийското орехче в купа.
  • В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, олиото, захарта до пухкава смес за 3-4 минути.
  • Добавете яйцата, ванилията, бадемовия екстракт и разбийте за още 3-4 минути.
  • Добавете заквасената сметана и прясното мляко.
  • Разбивайте до гладка смес.
  • Добавете половината от сухите съставки и разбийте.
  • След като се смесят, добавете оставащата половина и отново разбийте до гладка смес.
  • Разпределете тестото в подготвените форми, като пълните до половината.
  • Печете в загрята фурна до златисто или около 26, максимум 30 минути.
  • Извадете мъфините и ги оставете да изстинат върху решетка за около 30 минути.

За кафе сиропа:

  • Смесете всички съставки за сиропа и разбъркайте добре, докато се смесят изцяло.
  • С помощта на шишче за месо направете дупки в мъфините, като разширите леко.
  • Внимателно излейте по 1 супена лъжица от сиропа във всеки мъфин.

За глазурата:

  • С миксер разбийте маслото до гладкост.
  • Добавете 1 чаша пудра захар и разбийте.
  • Добавете 1 и ½ чаши пудра захар, ванилията, солта. Разбийте отново.
  • Добавете сметаната и разбийте за още 3-4 минути до много гладка и пухкава смес.
  • Добавете маскарпонето и отново разбийте сместа, докато се сгъсти леко.
  • Прехвърлете глазурата в пош и украсете добре изстиналите мъфини.
  • Поръсете с какао и сервирайте.

Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата