Продукти:
За мъфините:
- 1 и 2/3 чаши брашно
- 1 пакет бакпулвер
- ¾ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица сода
- 1/8 чаена лъжица индийско орехче
- ½ чаша масло, меко
- ¼ чаша олио
- 1 чаша захар + 2 супени лъжици
- 2 големи яйца на стайна температура
- 1 супена лъжица ванилов екстракт
- ¼ чаена лъжица бадемов екстракт
- 2/3 чаша заквасена сметана на стайна температура
- 1/3 чаша прясно мляко на стайна температура
- За кафе сиропа:
- ¾ чаша гореща вода
- 1 и ½ супени лъжици инстантно кафе
- 1 и ½ супени лъжици захар
- 1 и ½ супени лъжици ликьор кафе или на вкус
За глазурата:
- ¾ чаша масло, меко
- 2 и ½ чаши пудра захар
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- ¼ чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици сметана, охладена
- 200 г маскарпоне
- 1 супена лъжица какао за поръсване
За мъфините:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете формички за мъфини и сложете хартия за печене.
- Пресейте брашното, бакпулвера, ¾ чаена лъжица сол, содата и индийското орехче в купа.
- В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, олиото, захарта до пухкава смес за 3-4 минути.
- Добавете яйцата, ванилията, бадемовия екстракт и разбийте за още 3-4 минути.
- Добавете заквасената сметана и прясното мляко.
- Разбивайте до гладка смес.
- Добавете половината от сухите съставки и разбийте.
- След като се смесят, добавете оставащата половина и отново разбийте до гладка смес.
- Разпределете тестото в подготвените форми, като пълните до половината.
- Печете в загрята фурна до златисто или около 26, максимум 30 минути.
- Извадете мъфините и ги оставете да изстинат върху решетка за около 30 минути.
За кафе сиропа:
- Смесете всички съставки за сиропа и разбъркайте добре, докато се смесят изцяло.
- С помощта на шишче за месо направете дупки в мъфините, като разширите леко.
- Внимателно излейте по 1 супена лъжица от сиропа във всеки мъфин.
За глазурата:
- С миксер разбийте маслото до гладкост.
- Добавете 1 чаша пудра захар и разбийте.
- Добавете 1 и ½ чаши пудра захар, ванилията, солта. Разбийте отново.
- Добавете сметаната и разбийте за още 3-4 минути до много гладка и пухкава смес.
- Добавете маскарпонето и отново разбийте сместа, докато се сгъсти леко.
- Прехвърлете глазурата в пош и украсете добре изстиналите мъфини.
- Поръсете с какао и сервирайте.
Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.