Въпреки че има редица причини, които провокират подуването на стомаха, това неприятно усещане може да се облекчи, ако внимавате с комбинациите от храни, които консумирате. Вижте няколко ястия, които няма да доведат до подуване:
Крем супа от краставици
Необходими съставки:
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 малка глава лук, нарязана на кубчета
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 чаши обелени, почистени от семена и тънко нарязани краставици, разделени
- 1 1/2 чаши зеленчуков бульон или пилешки бульон с намалено съдържание на натрий
- ½ ч. л. сол
- ¼ чаена лъжичка прясно смлян пипер
- щипка лют червен пипер
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- ¼ ч. ч. нарязан пресен магданоз, плюс още за гарнитура
- ½ ч. ч. нискомаслено обикновено кисело мляко
Начин на приготвяне: Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете чесън и лук; гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне (1 до 4 минути). Добавете лимонов сок и гответе за 1 минута. Добавете 3 3/4 чаши резени краставица, бульон, сол, черен пипер и кайен; оставете да къкри. Намалете топлината и гответе на слаб огън, докато краставиците омекнат (6 до 8 минути). Прехвърлете супата в блендер. Добавете авокадо и магданоз; пасирайте на ниска скорост до гладкост. (Бъдете внимателни, когато пасирате горещи течности.) Изсипете в купа за сервиране, изчакайте да изстине и разбъркайте с кисело мляко. Нарежете останалите 1/4 чаша резенчета краставица. Сервирайте супата топла или охладете и сервирайте охладена. Непосредствено преди сервиране гарнирайте с нарязана краставица и още наситнен магданоз, ако желаете.
Време за готвене: 20 мин
Общо време: 35 мин
Порции: 4