IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Гръцки сладкиш Портокалопита

Как да приготвите сиропиран сладкиш

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Продукти:

За сиропа: 
 
  • 1/2 чаша прясно изцеден портокалов сок
  • 1 и 1/2 чаши вода
  • 1 чаша мед
  • 1/2 чаша гранулирана захар
 
За сладкиша:
 
  • 1 пакет фини кори за баница
  • 5 големи яйца
  • 3/4 чаша гранулирана захар
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • 1 чаша зехтин екстра върджин
  • 1 чаша пълномаслено кисело мляко или йогурт
  • настърганата кора от 2 големи портокала
  • 1 и 1/4 чаши прясно изцеден портокалов сок
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 1/4 чаена лъжичка сол

Приготвяне:

  • В подходяща тенджера сложете портокаловата кора. 
  • Важно е като я стържете или режете, върху нея да няма от бялата част от портокала. 
  • Към нея добавете портокаловия сок, водата, меда и захарта. 
  • Оставете да заври на средно силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. 
  • След това намалете котлона и оставете сместа да къкри, докато леко се сгъсти. 
  • Премахнете от котлона и оставете настрана да изстине напълно.
  • Нарежете или накъсайте корите на тънки/малки парчета. 
  • Разстелете ги върху голям лист хартия за печене, без да се застъпват. 
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • Разбърквайте ги от време на време, докато изсъхнат и станат леко хрупкави и получат лек цвят (за около 10 минути). 
  • Извадете ги от фурната и я оставете включена.
  • В голяма купа добавете яйцата и захарта. 
  • Разбийте с миксер до пухкавост. 
  • Добавете бакпулвера и разбийте отново.
  • След това добавете зехтина, киселото мляко, портокаловата кора и сока, ваниловия екстракт и солта. 
  • Всичко се разбърква много добре. 
  • Добавете изпечените кори към сместа и разбъркайте внимателно с шпатула. 
  • Пресипете сместа в подходяща тава за печене с незалепващо покритие. 
  • Печете около 45 – 60 минути или докато сладкишът стане златистокафяв.
  • Извадете го от фурната и с вилица го набоцкайте равномерно навсякъде. 
  • Веднага залейте сладкиша с изстиналия сироп. 
  • Оставете го да престои поне един час, а най-добре няколко, за да може сладкишът да поеме напълно сиропа.

Още рецепти можете да намерите в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата