IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Храни и напитки за укрепване на имунитета

С какво да се запасите за сезона на настинките и грипа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Според експерти по хранене, специфични храни и хранителни добавки могат да помогнат за поддържане на имунната защита силна по време на сезона на настинки и грип.

С наближаването на зимата това е сигнал за началото на сезона на настинките, грипа и COVID-19 – време, когато укрепването на имунната система е от решаващо значение. Ваксините и старателното измиване на ръцете могат да намалят шансовете за разболяване, но също толкова важно е да се гарантира, че имунната система е силна преди излагане на респираторни вируси.

Добре известно е, че получаването на достатъчно сън, поддържането на физическа активност и намаляването на стреса могат значително да помогнат за укрепване на имунната защита на тялото. Диетата обаче също играе ключова роля. Изследванията показват, че определени витамини и минерали са критични за правилното функциониране на имунната система. Дори някои храни могат да помогнат на тялото да се предпази от респираторни заболявания.

Добавки за здрава имунна система

Според съветника по спортно хранене Кайл Кроули, най-добрият начин за укрепване на имунната система е да започнете преди настъпването на сезона на настинките и грипа.

Повишаването на имунитета не означава да приемате добавки, когато вече се чувствате изтощени, а да ги интегрирате в добре закръглен хранителен план, за да останете едни гърди напред.

Кроули предлага да се съсредоточите върху пет специфични хранителни добавки за подпомагане на функцията на имунната система. Те включват витамин D, цинк, витамин С, магнезий и пробиотици.

Витамин D

Витамин D е жизненоважен за поддържане на имунната система и е една от най-важните добавки, които трябва да вземете предвид през есента и зимата, когато излагането на слънчева светлина е ограничено. Всъщност изследванията показват, че ниските нива на витамин D са свързани с повишена чувствителност към инфекции, включително респираторни заболявания като грип.

Според здравните експерти, това основно хранително вещество може да намали скоростта на вирусна репликация, да контролира възпалението и да увеличи специфичните имунни клетки.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Миш-маш
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата