Всеки от нас познава поне един човек, който много силно обича кафе и такъв, който обича чай. А голяма част от нас попадат в една от двете категории. В повечето случаи, обичащите кафе се разграничават от тези, които пият чай и обратното. Така се оформят два типа хора що се касае до двете напитки - "кафеджии" и "чаяджии". Кои са повече? Тези, които пият кафе. Все пак кафето е най-продаваната стока в целия свят. Но с какво тези 2 типа хора се различават?
Предпочитанието между кафе или чай е въпрос на вкусова генетика. Хората с гени, които увеличават чувствителността към горчивия вкус на кофеин, са склонни да пият кафе.
Пиещите чай са по-малко чувствителни към горчивия вкус на кофеин, но имат гени, които увеличават чувствителността към горчивината на други химикали като хинин и пропилтиоурацил, установяват изследователи.
Дълго се смяташе, че хората избягват да ядат горчиви храни и напитки, защото горчивината е индикатор за отрова. Тогава как изобщо харесваме нещо горчиво като кофеина и то толкова много?
Учени в Австралия, Съединените щати и Англия изследваха ДНК-то на повече от 400 000 участници в британската БиБанка, хранилище на генетични данни от медицински изследвания. Изследването е установило, че хората с най-висока генетична предразположеност за откриване на горчивината на кофеин са с 20% по-склонни да пият кафе в големи дози, отколкото тези без повишена чувствителност.
Оказва се, че обичаме толкова много кафето, защото сме се научили да се наслаждаваме на горчивината на кофеина като знак за въздействието в тялото, което ще получим след консумацията му. Излиза, че любовта към кафето е пристрастяване към ефектите му върху физиологията ни.
А пък причината за предпочитание на чай е просто отхвърляне на кафето и горчивината на кофеина.
Въпреки че кафето може да натовари метаболизма и няма никаква хранителна стойност, има проучвания, които доказват неговите ползи за здравето. Според тях редовната консумация на кафе може да намали риска от диабет и сърдечносъдови заболявания и не само.
Но има и други данни, които сочат и негативите от напитката върху здравето. Такъв пример е нарушение на краткосрочната памет.
От друга страна, чаят се счита за по-полезна напитка дори и от водата. Учени обясняват, че консумацията на три или повече чаши чай дневно се равнява на консумацията на големи количества вода, а дори може да има и допълнителни ползи за здравето. Те се дължат на съдържанието на полифеноли.
Учените предполагат, че тези полифеноли са отговорни за намаляване риска от преждевременен летален изход при почитателите на чая.