Песните на "Бийтълс" значително подобряват вкуса на пържената риба с картофки, а ариите на Павароти – на шоколадовия мус и кафето. Това разкрили учени от Оксфордския университет, пише в. "Обзървър", цитиран от БТА.
Високите ноти в музикалната пиеса подчертават киселото, докато сладостта се изостря от богатата и жизнерадостна звучност. Песните на американската джаз певица Били Холидей са прекрасно допълнение към пудинга от тиква.
"Дигиталните подправки" могат да помогнат на гурметата да се насладят по-пълноценно с близо 15 на сто на сервираните им вина.
"Несун дорма" на Павароти е чудесно допълнение към тъмните мусове, докато високите тонове на пианото в хита на Били Холидей "AutumnIn New York" спомагат по-добре да усетим букета на пудинга от тиква.
За феновете на виното от бранда Шато Марго най-доброто "дигитално мезе" е слушането на компактдиск със Струнен квартет на Чайковски, докато Квартетът за флейта в ре мажор на Моцарт е най-пригоден за бранда Пюили Фюме.
Според автора на изследването Чарлз Спенс с нашите уши подсъзнателно са свързани с вкусовите ни рецептори.
"Музиката не може да създава мирисови и вкусови усещания, но може да ги подсили . По време на експериментите установихме, че по-мрачната музика подсилва усещането за горчиво, а жизнерадостната - за сладко", изтъква специалистът.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.