120 килограма шоколад, внесени специално от Белгия, бяха изразходвани за направата на сладки фигури. Това стана по време на първата у нас фиеста "Направено от шоколад" в Стара Загора.
Организатор бе Европейската асоциация на майсторите -готвачи (Евроток).
Стотина майстори -сладкари от цялата страна наблюдаваха изработването на зайци, принцеси и клоуни от бял, черен и млечен шоколад, което продължи шест часа.
Сред публиката бяха и ученици от гимназиите по туризъм у нас. С демонстрации се представиха Ради Стамболов, заместник председател на Евроток, както и двама от домакините- старозагорците Тони Иванов и Андон Андонов.
Специална изненада бяха сладкиши от шоколад и синьо сирене, направени от Тони Иванов. По думите на 29-годишния майстор между двата продукта има молекулна съвместимост.
За да разбереш дали си направил отлично сладко лакомство, трябва малкият ти пръст на ръката, натопен в шоколад, да има температурата на долната ти устна, издаде тайната майсторът -готвач.
От Евроток са категорични, че от януари догодина у нас вече ще се продава само истински шоколад, защото пада митото пред вносителите. Така ЕС ще ни помогне да се преборим с ментетата и да консумираме само качествени храни, каза Ради Стамболов.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.