Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказала напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от в. "Метро".
Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий. Тоест червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.
Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла, или при стайна температура, в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява вкуса на особеностите на букета й. Но има и друга опасност - ако бутилката с червено вино бъде прекалено изстудена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.
Австралийските специалисти са категорични, че различните сортове вина трябва да се предлагат на клиентите различно изстудени, съобщава БТА. За "Каберне совиньон" и "Шираз" е препоръчително да се сервират, когато са около 16-18 градуса. За по-леките брандове, като "Ппино ноар", е правилно да са по-студени - 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като "Совиньон блан" и "Пино гри", за които идеалната температура е 6-8 градуса.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.