Пилешкото е едно от най-употребяваните меса в световен мащаб. Предпочитано е заради по-ниското съдържание на наситени мазнини в сравнение с други меса, въпреки че през последните десетилетия злоупотребите с него надхвърлиха доста здравословни и морални граници.
Така или иначе пилешкото присъства на трапезата ни, но приготвяме ли го правилно?
Има някои много често допускани грешки при готвенето на пилешко месо или цяло пиле, които могат да влошат качеството на месото или да поставят здравето в риск. Кои са те?
Размразявате го прекалено дълго
Ако сте планирали да правите пиле за вечеря, в никакъв случай не го оставяйте на кухненския плот цял ден. Стайната температура е идеалната среда за размножаване на болестотворни бактерии в месото. Най-добре е да го размразите в хладилник, където градусите са достатъчно ниски, за да забавят този процес.
Готвите го направо от хладилника
Ако пилешкото ви не е замразено, а охладено също е грешка да го хвърляте директно в печката или на скарата. Необходимо е месото да се адаптира и отпусне в рамките на 20 минути след изваждането от хладилника преди да бъде термично обработено.
Миете месото, а не ножовете и дъските
Много домакини измиват пилешкото под течаща вода, смятайки, че така премахват бактериите. Това е грешка, защото месото няма нужда от измиване. Термичната обработка е тази, която премахва и убива бактериите. А измиването само създава условия за разпространението им.
Другото много важно нещо е да не употребявате същите дъски и прибори за рязане след като сте ги използвали за пилето. По тях със сигурност има бактерии, които могат да заразят други повърхности и храни в кухнята.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.