Какви храни включва ежедневното ви меню? Вероятно съдържа полезни и не толкова здравословни храни и напитки. Според някои научни изследвания, твърде честата консумация на някои храни може да окаже определено влияние върху нашата психика, както отрицателни, така и положителни. С кои може да предизвикате главоболие и кои ще подобрят настроението ви, вижте в следващите редове.
Бял ориз и пуканки
Белият ориз е една от най-често консумираните храни и спада към групата на бързите въглехидрати. Когато го консумираме, нивата на кръвната ни захар рязко се променят, което може да доведе до отрицателни ефекти върху здравето на нервната система и мозъка. Ето защо, внимавайте с какви храни комбинирате белия ориз и в какви количества го хапвате.
Любимите ни пуканки съдържат протеини, фосфор, желязо, магнезий, помагащи на нервната система да функционира правилно. Пуканките съдържат и витамин В, който намалява риска от депресия и вредните влияния на стреса. Важно е какви пуканки консумираме. Дали нямат добавени вредни мазнини, захари, твърде много сол.
Риба тон и свинска мас
Риба тон е сред любимите ни. Най-често я добавяме към салати. Но забравяме, че някои видове риба тон могат да съдържат твърде много живак, който да доведе до проблеми с паметта. Също така някои видове от тон, съдържат и полихлориран бифенил - синтетичен химикал, който може да засегне хормоните и да наруши функцията на нервната система.
Дали да готвим със свинска мас или не? Свинската мас съдържа арахидонова киселина, която подпомага мозъчната функция. Някои учени смятат, че тази киселина помага и в борбата с алцхаймер.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.