Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите. Но дали се замисляме как се променят те в зависимост от обработката на съответния продукт?
Така например в 100 г сини сливи има около 45 калории, докато в сушените могат да достигнат 200 и повече.
Морковите приготвени на пара, без сол ни носят около 35 калории, докато това количество се повишава, ако добавим към тях сол, мазнини. Как се променят калориите и на други често консумирани храни, вижте в следващите редове.
Картофи – печени, на пюре, пържени
Когато приготвяме любимите картофи, тяхната калоричност се повишава с около 30%, заради нишестения им състав. Препоръчително е да ги варим или печем, тъй като ако с тях приготвяме пюре или пържим, те ще попият от мазнината и останалите съставки.
Печено говеждо месо и пържола на скара
Говеждото е чудесно за диета, стига да знаете как да си го приготвите. В 100 г от него могат да се съдържат около 200 калории. От друга страна, пържолата на скара може да се окаже по-калорична, ако сме добавили към нея сосове, маринати.
Пилешко месо варено, печено на скара и пържено
Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, особено по време на диета. Когато го пържим то абсорбира част от мазнината. Не бива да подценяваме и маринатите, с които го овкусяваме. Ако искаме да е здравословно и диетично, трябва да го варим или печем без много подправки и да премахваме кожата му.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.