Видовете сирене са невероятно много. Разнообразието от вкусове, текстури, аромати, твърдост и мекота в цялата палитра от сирена налага различни правила при съхранението им. Когато отворим фабричната опаковка на даден вид сирене, ние рядко консумираме цялото количество от продукта. Налага се да го съхраняваме в хладилник известно време, докато го изядем. Някои сирена се ядат по-бързо от други. Твърдите сирена например, като пармезан и пекорино, са изключително наситени на вкус, текстурата им е богата на мазнини, което не позволява изобилна консумация.
Ето защо се налага да ги съхраняваме за по-дълго в хладилника.
Същото важи за всеки вид сирене без значение дали е твърдо или меко, прясно или добре узряло. Ако знаете как да съхранявате всеки вид сирене по правилния начин, ще можете да се насладите на свежестта му чак до последната хапка. В повечето случаи найлоновото фолио е добро решение, но не единственото.
Как да съхранявате всеки вид сирене в хладилника?
Най-добрият начин да запазите свежестта на остатъците от сиренето, което сте избрали зависи от неговия тип.
Какъвто и да е типът сирене, който съхранявате в хладилника, винаги се старайте да го поставяте в отделението за зеленчуци. Ако нямате такова в хладилника си, тогава винаги поставяйте сиренето в средната част на хладилника, по възможност по-навътре, а не в близост до вратата. За да остане прясно, сиренето се нуждае от постоянна хладна температура. В близост до вратата тя е променлива и по-висока.
Използвайте ново найлоново фолио всеки път, когато вадите сиренето и взимате парче от него. Увивайте остатъците в ново фолио след всяка употреба.
Продължителността на съхранението и поддържането на свежестта на сиренето до голяма степен зависи от твърдостта и зрелостта му. Колкото по-твърдо и узряло е, толкова по-дълъг срок на годност има, дори след отварянето му. И обратното – меките и пресни сирена имат по-кратък срок.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.