Гроздето е един от най-популярните плодове в края на лятото. То е вкусно и полезно и може да се консумира както в суров вид, така и под вид на напитка. Едно от най-честите му приложения е за направата на вино за зимата, но гроздето служи за още много неща. Интересното е, че съществуват много сортове от този плод, но само около 20 са годни за консумация.
В момента сред най-големите производители на грозде са Италия, Франция, Испания, Съединените щати, Чили и Мексико. В България плодът се появява преди повече от 3000 години в долината на Тракия. Сега, нашата страна също може да се похвали с производството на хубаво вино.
Освен че е основна съставка за вкусни напитки, гроздето е изключително полезно за организма. То е богато на витамините А,С,В, които помагат за укрепването на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и зрението. В него ще намерите и много калий, магнезий, калций, фосфор и желязо.
Днес няма да ви покажем как се прави вино, а ще ви разкрием една друга рецепта, която е също толкова вкусна. Говорим за компот от грозде, който се приготвя лесно и бързо.
Как да приготвим компот от грозде?
Необходими съставки:
2 кг бяло грозде
4-5 с.л. захар на буркан
По 2 зърна карамфил на буркан
1 канелена пръчка
Как да го приготвите, вижте в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.