Ливанците отдавна са смятани за големите гастрономи. Тяхната кухня е на 7000 години и с право се признава за една от най-изисканите, съобщава ИТАР-ТАСС.
Тя включва ястия, добре известни в ресторантите. Украшението на масата безспорно е салатата "табули" от ситно нарязан магданоз, джоджен, домати, лук, булгур, с лимонов сок и зехтин.
Ако прибавим към него "ракаик" - тънки, хрупкави банички със сирене, "сбанех" - триъгълни пирожки със спанак и кедрови орехчета или парченца нар, "фатаир" - бобови палачинки и накрая "кеббе" - кръгли тестени изделия с месна плънка или тиква в дните за пости, то изглежда нищо не може да засити повече един стомах. Остава да се прокара и чашка "арак" - мастика с лед.
Ето защо етнографът Аднан ал Гул твърди, че древните финикийци първи са започнали да вземат със себе си консерви.
Тръгвайки на път те се запасявали с вкуснотии, които имали трайност с дни, седмици, даже месец.
Вместо в стъклени или тенекиени съдинки всичко приготвено било поставяно в плътно затворени гърнета и бъчви.