Възпалението е начинът на организма да се бори с инфекциите и да се излекува.
Въпреки това, в някои ситуации възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от обикновено. Това се нарича хронично възпаление и проучванията го свързват с много заболявания, включително диабет и рак.
Диетата играе решаваща роля за вашето здраве. Това, което ядете, включително различни билки и подправки, може да повлияе на възпалението в тялото ви. От Healthline правят преглед на 9 билки и подправки, които могат да помогнат в борбата с възпалението. Заслужава си да се отбележи, че много изследвания в тази област говорят за молекули, наречени възпалителни маркери. Те показват наличието на възпаление. По този начин, билка, която намалява възпалителните маркери в кръвта, вероятно намалява възпалението.
Джинджифил
Джинджифилът е вкусна подправка с пиперлив, но приятен вкус. Можете да ѝ се насладите по различни начини, като прясна, сушена или на прах.
Извън кулинарните приложения на джинджифила, хората го използват в продължение на хиляди години и в традиционната медицина, за да лекуват многобройни състояния. Тук са включени настинки, мигрена, гадене, артрит и високо кръвно налягане. Джинджифилът съдържа повече от 100 активни съединения, като джинджерол, шогаол, зингиберен и зингерон. Те вероятно са отговорни за неговите ефекти върху здравето, включително помагат за намаляване на възпалението в тялото.
Анализ на 16 проучвания с 1010 участници установява, че приемането на 1000-3000 мг джинджифил дневно в продължение на 4-12 седмици значително намалява маркерите на възпалението в сравнение с плацебо ефекта. Други изследвания разглеждат ефектите на приемането от 500-1000 мг джинджифил дневно при хора с остеоартрит – дегенеративно състояние, причиняващо възпаление на ставите. Резултатите показват, че подправката може да намали възпалителните маркери, както и да намали болката в ставите и да увеличи подвижността им.
Хубавото на джинджифила е, че той може да бъде включен в много ястия, независимо дали са салати, пържени или печени.
Чесън
Чесънът е популярна подправка със силна миризма и вкус. От хиляди години хората го използват в традиционната медицина за лечение на артрит, кашлица, запек, инфекции, зъбобол и други. Повечето ползи за здравето идват от серните съединения на чесъна, които имат противовъзпалителни свойства. Анализ на 17 проучвания, включващи над 830 участници, установява, че хората, които са приемали добавки с чесън, са имали значително намалени кръвни нива на възпалителни маркери.