Желязото е основен минерал, който се съдържа в храни като шоколад, месо, спанак и картофи. Когато човек изпитва дефицит, той може да страда от умора, замаяност и повишена температура.
Желязото е основен компонент на хемоглобина и еритроцитите – клетките, които пренасят кислород от белите дробове до всички тъкани в тялото. Той също така е част от миоглобина – протеин, който осигурява кислород към мускулите – и поддържа функцията на метаболизма. Желязото е необходимо за растежа, развитието и нормалното функциониране на клетките, синтеза на някои хормони, както и на съединителната тъкан.
Ето какво трябва да знаете за желязото в тялото, неговия дефицит и как да го предотвратите
Какво прави желязото?
Желязото е минерал, абсорбиращ се в организма чрез храната и хранителни добавки. Той е от съществено значение за производството на кръв, тъй като допринася за създаването на хемоглобин – част от червените кръвни клетки, отговорни за транспортирането на кислород.