Всичко е по-вкусно със сол. Солта е нужна не само за да направим ястията си невероятно вкусни. Тя е необходима на тялото ни за редица функции, които са невъзможни без нея. Солта е съставена от минералите натрий и калий. Те са електролити, благодарение на които се случва преносът на сигнали от нервната система към останалите органи и системи. Без тези минерали сърцето не би могло да бие.
Онова, което обаче прави солта вредна и потенциално опасна, е злоупотребата с количеството ѝ. Без да си даваме сметка, често прекаляваме с консумацията на сол, което води до редица здравословни рискове и заболявания, включително високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, задръжка на течности и още много други.
За да намалим тези рискове и за да подобрим здравословното си състояние е нужно да намалим консумацията на сол.
Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?
Кръвното налягане се понижава
Солта предизвиква задържане на течности в тялото. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане, което е особено опасен риск за страдащите от хипертония. Намаляването на приема на сол или изключването ѝ от менюто води до забележителни резултати в регулирането на високото кръвно налягане.
Подобрява се функцията на бъбреците
Кръвното налягане има пряка връзка с функциите на бъбреците. То често води до увреждането им, особено при недобре контролирана хипертония. Бъбречната недостатъчност може да възникне и при продължителен прием на твърде много сол чрез храната. Ограничаването ѝ води до подобряване на състоянието и функциите на бъбреците.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.