IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

6 ползи от консумацията на пъпеш

С какво е полезен плодът?

6 ползи от консумацията на пъпеш

Снимка: Istockphoto

След нейно величество динята, друг плод, който най-често консумираме през лятото, е пъпешът. Богат на вода и полезни хранителни вещества, сладък и топящ се в устата, той е предпочитан от мнозина.


Сорт „Медена роса“, който е един от най-разпространените при пъпеша, съдържа бета-каротин (провитамин А), фитоен, кверцетин и кофеинова киселина – съединения в мощна антиоксидантна активност, които премахват токсините в тялото и се борят със свободните радикали.

По данни на Healthline, в 177 г от плода (от въпросния сорт) има 64 калории; 16 г въглехидрати; 1,4 г фибри; 1 г протеин, витамините А, С, В6, К, фолиева киселина; калий и магнезий.

Всъщност различните хранителни вещества и растителни съединения могат да бъдат отговорни за многото потенциални ползи за здравето.

Кои са ползите за организма от консумацията на пъпеш през лятото?

1. Подобрява храносмилането

Вкусният плод съдържа разтворими и неразтворими фибри, които са чудесен помощник на червата, през които преминава погълнатата храна. Те предотвратяват запека и поддържат здравето на храносмилателния тракт.

„Пъпешът, както и други плодове с фибри, действат като полезна храна за чревните бактерии“, казва пред Thehealthy Мелиса Маджумдар от американската Академия по хранене и диетика. По думите ѝ, когато храносмилателната система е наред, това намалява риска от рак на дебелото черво и дразнене.

Пъпешът предлага около 1,5 грама фибри в една малка купичка, а препоръчителният дневен прием за възрастните е между 21 и 38 грама.

2. Контролира глада

Трябват ви няколко парчета пъпеш на гладно и веднага ще усетите, че сте сити. Това е така, защото плодът е с високо съдържание на фибри, които спомагат за контрола на апетита, глада и поддържане баланса на килограмите.

Нискокалоричен, несъдържащ мазнини и холестерол, пъпешът влиза в доста хранителни режими. Е, в него има естествени захари, но когато не се прекалява с количеството, е изключително полезен, особено за потискане на желанието за нещо сладко, най-вече пакетирано.

„Яркият цвят на пъпеша също ни помага да се храним с очите си и да се наслаждаваме на храната си“, казва още нутрицистът.
 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Ако щете - вярвайте
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата